fbpx

Špageti alla carbonara su jedan od najpopularnijih načina priprave špageta. Ime vuku iz talijanske riječi "ugljen". Kaže se da se tako zovu zato jer su često bile užina talijanskih rudara, ali možda i zato što obilni komadići papra podsjećaju na komadiće ugljena.

Sastojci

4 osobe
  • 500 gr Tjestenine Špageti Koleda
  • 300 gr filea bijele ribe (bakalar, oslić ili sl.)
  • 300 gr očišćenih lignji
  • 300 gr očišćenih repova kozica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog prešuna
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • 500 ml pasirane rajčice
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 žličica Vegete
  • sol i papar prema ukusu
  • Za zgušnjavanje (prema potrebi):
  • 1 žlica brašna
  • 1 dl bijelog vina

Priprema

  1. Špagete stavimo kuhati u dosta slane i malo nauljene vode te vremenski kuhamo prema uputama za pripremu.
  2. U međuvremenu očistimo i nasjeckamo luk, šunku narežemo na trakice 3 cm i zajedno pirjamo na maslinovom ulju, dok luk ne opusti.
  3. Zatim u zdjeli razmutimo jaja dodamo mlijeko, vrhnje za kuhanje, protisnuti češnjak, sjeckani svježi bosiljak i sve zajedno dobro pomiješamo.
  4. Kuhane špagete ocijedimo kroz sito, prebacimo ih u tavu sa pirjanim lukom i šunkom i podlijemo mesnim temeljcem.
  5. Preko svega prelijemo pripremljenu mliječnu smjesu, jednom promiješamo, dodamo naribani parmezan te još jednom kratko promiješamo.