Rezanci s makom potječu iz srednjoeuropske kuhinje, a posebno su popularni u zemljama kao što su Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovačka i Češka. U Hrvatskoj se ovo jelo često priprema kao jednostavan i tradicionalan slatki obrok, posebno tijekom zimskih mjeseci ili u posebnim prigodama. Iako je recept jednostavan, mnogima budi nostalgične uspomene na domaću kuhinju i obiteljske obroke.

rezanci_s_makom_recept_koleda
tjestenina_za_mak_s_rezancima_koleda

Sastojci (za 4 osobe):
400 g Koleda širokih rezanaca s jajima
300 g mljevenog maka
250 ml mlijeka
75 g šećera
1 vrećica vanilin šećera

Postupak pripreme:
1.
Koleda široke rezance s jajima skuhajte prema uputstvu s pakiranja.
2. U drugu posudu za kuhanje stavite mak i mlijeko te kuhajte na laganoj vatri uz dodavanje šećera i vanilin šećera. Kuhajte oko pet minuta dok voda ne počne ključati, odnosno dok mak ne postane mek i skuhan.
3. Tjesteninu pomiješajte s malo ulja te dodajte skuhanu smjesu od maka, mlijeka i šećera.
4. Poslužite toplo i uživajte.

Napomena: Količina šećera može varirati, ovisno o vašem ukusu te o vrsti maka koju koristite budući da je onaj koji kupujemo u trgovinama već lagano zaslađen. Također, ako vam se smjesa čini gusta ili rijetka, gustoću možete regulirati dodavanjem mlijeka ili maka, ali na početku kuhanja.

Vrijeme kuhanja: 30 min