Lagano kremasta i puna svježeg okusa, juha od rajčice savršen je odabir za svaki obrok – jednostavna, zdrava i ukusna, idealna za osvježenje ili zagrijavanje u bilo koje doba godine.

Sastojci:

– 800 g svježih rajčica (ili 2 limenke pelata)
– 1 manji crveni luk, nasjeckan
– 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
-500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
– 2 žlice maslinovog ulja
– 1 žličica šećera (po želji, za balans kiselosti)
– sol i papar po ukusu
– nekoliko listova svježeg bosiljka ili origana
– 100 ml vrhnja za kuhanje (po želji, za kremastu verziju)

Postupak pripreme:

1. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast.
2. Dodajte češnjak i kratko ga popržite da zamiriše.
3.Dodajte nasjeckane rajčice (ili pelate), temeljac, začinite solju, paprom i šećerom.
4. Pustite da juha kuha na srednjoj vatri 20-25 minuta, dok rajčice ne omekšaju i okusi se ne prožmu.
5. Skinite s vatre i sve zajedno usitnite štapnim mikserom do željene glatkoće.
6. Po želji dodajte vrhnje za kuhanje ili skuhanu Koleda tjesteninu (naša preporuka pužići s jajima)
7. Vratite na laganu vatru da se sve zagrije, dodajte svježi bosiljak ili origano i odmah poslužite.

Dobar tek!
Vrijeme kuhanja: 35 min