Šarena, hrskava i kremasta – ova salata donosi pravu ljetnu rapsodiju okusa! Idealna je kao lagani obrok, prilog uz roštilj ili brzi ručak na suncu.
Sastojci:
– 250 g Koleda tjestenine u obliku školjkica
– 1/2 glavice ljubičastog luka, tanko narezanog
– 1 vezica vlasca, sitno nasjeckana
– 1 svježi krastavac, oguljen i narezan
– 5–6 rotkvica, tanko narezane
– 200 g grčkog jogurta
– 1 žličica senfa
– 1 žličica meda
– maslinovo ulje (2–3 žlice)
– sol i papar po ukusu
– začini po želji (npr. limunov sok, suhi kopar ili malo čilija)


Postupak pripreme:
1. Skuhajte Koleda školjkice prema uputama na pakiranju u blago posoljenoj vodi. Kada je kuhana al dente, ocijedite je i kratko isperite pod mlazom hladne vode kako biste zaustavili kuhanje i rashladili tjesteninu.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte povrće – ljubičasti luk, krastavac, rotkvicu i nasjeckani vlasac.
3. U manjoj zdjelici pripremite dresing: pomiješajte grčki jogurt, senf, med, maslinovo ulje, sol, papar i po želji par kapi limunovog soka ili prstohvat omiljenih začina. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
4. Dodajte ohlađenu tjesteninu u zdjelu s povrćem, prelijte pripremljenim dresingom i lagano promiješajte dok se sve ne poveže.
5. Po želji ostavite u hladnjaku 15–20 minuta prije posluživanja da se okusi prožmu i salata dodatno rashladi.
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Savjet: Odlična i dan kasnije – čuvajte je u hladnjaku, pokrivenu!
Dobar tek!