Uz ljubav prema hrani i predanost obiteljskim vrijednostima, Koleda tjestenina već desetljećima donosi vrhunsku kvalitetu na stolove diljem Hrvatske.

Naša priča

Tvrtku Koleda osnovali su 1991. godine Mato i Đurđa Kamenjašević, a danas ju vodi njihov sin Antun. Sjedište tvrtke nalazi se u Velikoj Gorici, dok je proizvodni pogon smješten na Ključić Brdu. Trenutno zapošljavamo desetak stalnih radnika i surađujemo s vanjskim partnerima za prijevoz, knjigovodstvo i marketing.

Ideja o proizvodnji tjestenine rodila se iz ljubavi prema dobroj hrani. Mato Kamenjašević, veliki ljubitelj tjestenine, prepoznao je poslovnu priliku u nabavci stroja za njezinu proizvodnju, s ciljem dodatne zarade u teškim ekonomskim vremenima. Početak je bio skroman; uz posuđeni novac za kupnju stroja i sirovina, proizvodnja je započela u preuređenoj garaži.

Ime “Koleda” odabrano je zbog povezanosti s poviješću i tradicijom. Koleda je stari slavenski običaj blagdanskog čestitanja, kada koledari obilaze domove pjevajući i želeći ukućanima bogat stol i uspješnu godinu.

Razvoj i rast

Prvi proizvodi bili su jušni i široki rezanci, a s vremenom se asortiman proširio novim vrstama tjestenine. U počecima, tjestenina se prodavala u trgovačkom lancu SLOBODA i manjim lokalnim trgovinama. Početak poslovanja obilježili su brojni izazovi, uključujući tehničke probleme s proizvodnjom i sušenjem tjestenine, financijske poteškoće i okolnosti Domovinskog rata. Unatoč svemu, recepture su se razvijale, a kvaliteta proizvoda kontinuirano poboljšavala.

Od samih početaka, ciljevi su bili jasni: proširenje proizvodnje i tržišta. Među najznačajnijim trenucima u poslovanju ističe se ulazak u Konzum 2000. godine, a nedavno je realizirana investicija u novi stroj i pakirnicu, što je značajno unaprijedilo proizvodnju. Danas se proizvodi mogu pronaći u Konzumu, Kauflandu, Sparu, Interšparu, Plodinama, KTC-u, Studencu i Boso trgovinama.

Kvaliteta i inovacije

Koleda nudi širok asortiman tjestenine od durum pšenice s jajima, uključujući široke i jušne rezance, makarone, školjke, pužiće, svrdla, ribanu kašicu, krpice i najnoviji proizvod – špagete. Tijekom godina tvrtka se suočavala s raznim izazovima, no stabilizacija tržišta omogućila je daljnji rast i razvoj.

Kontinuirano se ulaže u inovacije, nabavljaju se novi strojevi, automatizira pakiranje i uvodi SHELF READY ambalaža. Koleda tjestenina je premium kvalitete, proizvedena od durum pšenice s dodatkom jaja, uz primjenu HACCP sustava za osiguranje sigurnosti i kvalitete. Proizvodni proces uključuje miješanje sirovina, oblikovanje, sušenje i pakiranje, uz strogu kontrolu u svakoj fazi.

Pogled u budućnost

Planovi za budućnost usmjereni su na daljnja ulaganja u marketing, širenje tržišta i asortimana. Svaka Koleda tjestenina izrađena je s ljubavlju i tradicijom, a cilj je da i dalje bude dio obiteljskih stolova diljem Hrvatske.